Читалище Добри Войников
image ornamet Школи и курсове

Издателство "Добри Войников"


Издателство „Добри Войников” към към Народно читалище „Добри Войников – 1856”, гр.  Шумен  е създадено през лятото на 2007 година. То  е издало повече от 20 книги, между които: „Шуменската крепост” от Георги Джумалиев, „Хроника на Мерсинковския род” от Кънчо Тодоров, „Театърът в Шумен (1813 – 1856)” от Емил Кьостебеков, стихосбирката „В края на есента” от Николай Димков, успоредно с това то издаде фототипни издания на книгата на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”,  и „Михал” на Сава Доброплодни. Напоследък издаде „Материал по история на нашето Възраждане” от Илия Блъсков и „Климент, епископ български” от Николай Димков. Предстои издаването на „Литературно критически послания” на Добринка Пенева и „Дряновските кметове и почетни граждани” от Цанка Съчкова.
Студио "Изкуство"


През 1983 година, към Профсъюзния дом на културата в град Шумен по инициатива на г-н Емил Абаджиев се създава Студио "Музика". Всяка неделя членовете на студиото се събират и слушат аудио-записи на различни по жанр музикални произведения, съпроводени с подходящи беседи. През 1998 г. шуменският ентусиаст г-н Вагханик Чилингирян с благословията и подкрепата на председателя на читалище "Добри Войников" - г-н Юрий Аврамов, отново подхваща това начинание и подновява дейността на студиото, като тематиката се разширява и в други области на културата. Започва да действа Студио "Изкуство" към читалището. Сега освен на класическата музика, неделите са посветени на балети, мюзикъли, изобразително изкуство, филми за композитори, художници, певци, склуптори, архитекти и др. Съществуването на Студио "Изкуство" се дължи на безкористната и всеотдайна работа на членовете му. Осигурена е зала в читалището за провеждане на сбирките и средства за закупуване на видеокасети и DVD дискове със записи. Председател на студиото е г-жа Душица Куцарова
Кинoклуб "Мадарски конник"


Кинолюбителската традиция в Шумен има почти 90-годишна история. Нейното начало е в далечната 1926 г., когато на  16 май е  основано Шуменското кино любителско дружество. От тогавa Шумен е единственият град в България, където не е прекъсвана кино любителската дейност. В началото тя не е била към читалището /тогава "Арх. Михаил”/, но е организирана от дейни читалищни  дейци като Крум Зелков, Веселин Хлебаров, Сарафка Сърмова, Димитър Златев - общо повече от 50 човека. Дружеството приема свой устав, образец на членски карти, издава книги за киноизкуството, подпомага бедни и сираци. През 1958 г. Градският комитет на ДСНМ и читалище "Добри Войников" възстановяват кино любителската организация. Днес киноклуб "Мадарски конник" към читалището има условия за работа: разполага с помещения за сбирки и работа със съвременна техника – компютри и видеокамери.. Членовете му работят на доброволни начала, създават филми, участват във фестивали и конкурси, документират важните събития в Шумен и областта. Любителското кино не е комерсиално, то не носи финансови облаги. Във филмотеката на клуба са записани заглавията на 435 клубни филми с различна тематика. Близо 300 от тях са наградени с международни и национални отличия. Киноклубът е инициатор и един от организаторите на националния и международен фестивал на любителските исторически филми, който се провежда под патронажа на Министерство на културата и с подкрепата на община Шумен веднъж на всеки 2 години /VІ-то международно издание предстои през 2014 година/. Кинолюбителите помагат на многобройните притежатели на кинокамери, фотоапарати и мобилни апарати да превърнат заснетите кадри в личен или домашен филм. Отворен е всеки вторник и петък от 17,30 до 20 часа.     Председател на клуба е г-н Апостол Фанев.
Клуб "Български език и творчество"


В началото на месец септември 2020 година се взе решение за създаване на клуб „Български език и творчество“, който да подпомага заниманията на учениците в училище по български език и литература, в който ще се работи за създаване на лично литературно творчество. Така бяха оформени две направления на дейността:         1. Лично литеературно творчество за ученици, студенти и възрастни;         2. Консултации по БЕЛ за всички класове и подготовка за национално външно оценяване в седми клас и за матура в дванадесети клас.         Така се  предоставя възможност на ученици от 4 до 12 клас да се включат в клуба и да се занимават на малки групи или индивидуално, при спазване на безопасни здравни условия, съобразени със свободното време на участниците. При влошаване на епидемическата обстановка  се преминава към дистанционно обучение. Клуб „Български език и творчество“ стана инициатор и се включи в обявения от читалището Международен коледен конкурс на тема: „Моята мечта за Коледа“ за лично литературно творчество и рисунка по темата.  Голям брой творби бяха подготовени за кратко време, като се включиха ученици от цялата ни страна и от Австрия, Англия, Испания, Молдова и Украйна, предимно от българските училища в първите три страни и от децата на последните две страни, които както знаем пишат на  славянски език. Участваха  132 литературни творби - стихове, разкази и приказки, дори и есета, въпреки че горната граница за участие беше 14 години. Рисунките също бяха много  225 или обща 357 творби на млади автори и художници от 6 до 14 години. С настъпването на 2021 година беше обявен от читалището и Първия национален конкурс на тема „Пролетта събужда отново за живот света“ за литературно творчество и рисунка. В навечерието на Деня на книгата се организирана официална церемония за награждаване на отличените млади автори и художници в конкурса, която се състоя в зала „Сава Доброплодни“ на НЧ „Добри Войников-1856“.  Тази инициатива е много добра и затова на 1 юни беше обявявен още един конкурс, по случай 165 години от създаването на НЧ ”Добри Войников-1856”, който се финансира по младежки проект, спечелен към община Шумен, както и други изяви, посветени на юбилея на читалището. В момента се работи и по друг спечелен общински проект към общински фонд „Култура“ за издаване на книга - „Детско онлайн творчество“ с творби от изминалата година. Клубът работи и по издаването на вестник, посветен на 165-тата годишнина на читалището.  Ръководител на клуба е г-жа Павлинка Марева. 
Нагоре